Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Bezpečnost silničářů na sněhu pojistí kvalitní řetězy

Zveřejněno: 12. 1. 2017

„Zase zaspali? Proč to není posypané?“ Silničáři a řidiči vozidel údržby mají v zimě nelehký a nevděčný úkol udržet silnice sjízdné. Je potřeba si uvědomit, že tito profesionálové se často ocitnou v rizikových situacích a extrémních podmínkách. V rámci bezpečnosti musí využívat nejen řidičské dovednosti, ale i kvalitní doplň- kovou výbavu. Její nedílnou součástí jsou sněhové řetězy.

pewag unimove TT – ideální řetěz pro stroje na odklízení sněhu, stavební a nákladní stroje

Ať už se jedná o posypová vozidla, traktory, terénní čtyřkolky či jinou těžkou techniku, velkou roli při jízdě na sněhu a ledu hraje, vedle nesporného umění řidičů, možnost bezpečného brzdění za všech okolností, trakce a možnost záběru v každém okamžiku. A především pak při brzdění, rozjezdech, shrnování sněhu, jeho nakládání apod.

Nejen bezpečnost – i výkon

Ano, posypové vozidlo, které projíždí oblastí bez souvislé sněhové pokrývky, nemůže řetězy nasazovat a zase sundávat. Ale v horských oblastech, kde se například nesmí solit, nebo při kalamitních situacích ve městech řetězy zvýší záběr, výkon i bezpečnost. Proto jsou mnohde využívány celou zimní sezónu.

Například v Rakousku občas panují extrémní podmínky a v horských oblastech se nesmí stát, že by zůstaly komunikace, byť lokální, nesjízdné. Navíc se zde mnohem více dbá na bezpečnost řidičů, kteří ve městech a obcích sníh odklízejí i za pomoci vlastní techniky a konají smluvní veřejnou službu. Malé i větší sypače a vozidla s radlicí a velké množství traktorů tam potkáte se sněhovými řetězy. Řetězy jsou vnímány tak, že přinášejí výrazné úspory jak na provozu techniky na odklízení sněhu, tak i díky minimalizaci nehod a ztrát dopravců za prostoje pro nesjízdnost,” říká Martin Lenfeld, jednatel společnosti pewag, která řetězy vyrábí v České Třebové a v Rakousku.

pewag universal/universal ED – osvědčený záběrový řetěz pro traktory a nakladače
pewag universal/universal ED – osvědčený záběrový řetěz pro traktory a nakladače

Vhodné řešení pro mnohé stroje

Vyrábíme sněhové řetězy prakticky pro všechny typy nákladních, terénních a užitkových vozidel včetně traktorů. A nejen pro standardní nasazení pro bezpečnou jízdu, ale přímo i pro vozidla na odklízení sněhu,” upřesňuje Martin Lenfeld.

Použití sněhových řetězů je často bráno spíše jako nutné zlo než důležitý prvek pro bezpečnou a efektivní práci. Přitom při jejich použití by spousta práce byla odvedena mnohem rychleji a se snížením rizika nehod. A přesvědčit se můžeme na vlastní oči, že na mnoha strojích slouží jedny řetězy bez problémů i několik desítek let.

pewag austro super zesílené – speciální řetězy pro terénní čtyřkolky a menší traktory
pewag austro super zesílené – speciální řetězy pro terénní čtyřkolky a menší traktory
Foto: pewag Czech s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek