Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Asfaltový koberec otevřený typ OKVS-8

Zveřejněno: 17. 12. 2012

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny letos uvádí na trh novinku pro lokální opravy komunikací i za nepříznivých podmínek. Asfaltový koberec otevřený typ OKVS-8 (studená balená) je opravdu snadno zpracovatelný, další výhodou je jeho dostupnost a kvalita. Té je dosaženo díky certifikovanému systému řízení výroby v obalovně s technologií BAEST Machines & Struktures, a.s. Benešov.

Asfaltový koberec otevřený typ OKVS-8 je určen pro rychlé lokální opravy povrchu vozovek, výspravy výtluků pozemních komunikací, chodníků a dalších prací menšího rozsahu. Číslovka 8 označuje maximální zrnitost směsi kameniva (zkušebně testováno propadem na sítu) tj. 8 mm. Důležité jsou podmínky, za kterých lze OKVS-8 aplikovat. Na překážku není ani déšť, ani náledí, pouze teplota podkladu musí být vyšší než –10 °C.

Pracovní postup

Příprava podkladu

Výtluk musí být vyčištěný, nejvýhodnější je, pokud má zaříznuté okraje (nejlépe po frézování nebo upraveno řezačkou živičného krytu).


Do vyčištěného výtluku se vysype směs z kbelíku

Příprava OKVS-8

Směs v kbelíku je určena k okamžitému použití. V zimním období je vhodné kbelík s balenou před použitím uskladnit na osm až dvanáct hodin v temperovaném prostředí. Je zakázáno ohřívat směs otevřeným plamenem.

Vyplnění připravené plochy

Studená balená se vysype z kbelíků a rozprostře lopatou.


Studená balená se rozprostře lopatou a posype kamenivem

Posyp

Před hutněním je třeba povrch balené posypat kamenivem o zrnitosti 2/4 (2/5).

Hutnění

Zhutnění směsi se provádí vibrační deskou nebo vibračním válcem.

Vyspravené místo lze zatížit provozem již po několika hodinách a předpokládaná životnost vyspraveného povrchu je i několik let. Trvanlivost výspravy je závislá na dopravním zatížení opravovaného místa.


Zhutnění směsi se provádí vibrační deskou nebo vibračním válcem

Jednoduchost aplikace a dostupnost studené balené jistě zaujmou i stavební firmy, které při své práci musí porušit povrch komunikací. OKVS-8 je dodáván v balení 16 kg, 25 kg (vratné kbelíky) nebo volně ložený. K dispozici je na všech cestmistrovstvích a střediscích KSÚSV. Více informací získáte na webu výrobce www.ksusv.cz.

Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Petr Volf
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek