Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Příslušenství MB Crusher součástí každé demolice. Úspory ve firmě DopStav jsou značné

Zveřejněno: 25. 10. 2022

O příslušenství italského výrobce MB Crusher píšeme na stránkách našeho časopisu poměrně často. Většinou se jedná o reference z nějakých exotických světových destinací, kde se tato značka prosazuje. Řadu zákazníků už má ale MB Crusher i v České republice a na Slovensku. A za jedním z nich se vypravíme.

Sortýrovací kleště jsou u demolic budov nebo objektů nezbytné.

Společnost Peroutka DopStav Ostrava s.r.o., o které je řeč, ve své flotile provozuje hned trojici příslušenství MB Crusher – prosévací lžíci MB-S18, sortýrovací kleště MB G1200 a drticí lopatu BF90.3. O zkušenostech s MB Crusher jsme hovořili s jednatelem společnosti, Lukášem Peroutkou.

Jak jste se vlastně dostali ke značce MB Crusher?

Obecně podobných výrobců u nás není zase až tak moc. První kontakt s obchodní zástupkyní MB Crusher byl na veletrhu v Brně. O této značce už jsem ale věděl od jedné místní firmy, která toto příslušenství chválila a byli s ním spokojeni. Než jsme ho koupili, procházel jsem na internetu i různá videa, kde jsou jejich lopaty a lžíce vidět v akci.

Můžete přiblížit čtenářům, o jakém příslušenství je ve vašem případě řeč?

Máme celkem tři: prosévací lžíci, sortýrovací kleště a drticí lopatu. Všechny tři zařízení jsou určené pro stroje v tonáži od 25 do 30 tun a používáme je na třech strojích Hitachi a Doosan.

Prosévací lžíce MB-S18. Ilustrační foto. (zdroj MB Crusher)
Prosévací lžíce MB-S18. Ilustrační foto. (zdroj MB Crusher)

A co konkrétní využití tohoto příslušenství?

Když máme nějaký jemnější odpadní materiál, vezmeme prosévací lžíci a jsme s ní schopni vytřídit z materiálu jemnou hlínu, kterou si pak roztáhneme do finálního tvaru při terénních úpravách. Zbytek kameniva, co zůstává v bubnu, se buď dál předrtí, nebo se odveze pryč. Drticí lopata nám slouží pro zpracování stavební suti přímo na demolici nebo na stavbě. Je to hodně dobré, protože nemusíte na stavbu vozit velký drtič ani další stroje k jeho obsluze. Nadrtíme si materiál, který pak buď přímo použijeme na dané stavbě, nebo si ho odvezeme na nějaký jiný projekt. Sortýrovací kleště jsou u demolic budov nebo objektů nezbytné. Jsme s nimi hodně spokojeni, strojníci si je chválí a i z mé zkušenosti musím říci, že kleště, které jsme používali dříve, zdaleka nedosahují kvalit MB Crusher.

Sortýrovací kleště MB G1200 provozované společností Peroutka DopStav Ostrava s.r.o.
Sortýrovací kleště MB G1200 provozované společností Peroutka DopStav Ostrava s.r.o.

Jakým konkrétně způsobem vám toto příslušenství při demolicích pomáhá?

Obecně má toto příslušenství několik výhod. Tak třeba drticí lopata. Při práci s ní nám stačí malý prostor, nepotřebujeme řešit umístění drtiče, nakladače a dalších pomocných strojů. V praxi to znamená, že ušetříme nemalé náklady za dopravu velké techniky, ušetříme za skládkování, protože přímo na místě si vyrobíme materiál, který můžeme hned použít, a ušetříme čas, protože na rozdíl od velkých drtičů nemusí řešit různá povolení, hygienu a podobně. Drticí lopata na bagru je tišší a méně prašná než velký drtič.

Drticí lopata BF90.3. Ilustrační foto. (zdroj MB Crusher)
Drticí lopata BF90.3. Ilustrační foto. (zdroj MB Crusher)

Zhodnocení investice v čase je tedy zaručeno?

Určitě ano. Příslušenství od MB Crusher jde u nás ze stavby na stavbu, v podstatě se nezastaví. Je to pro nás už nedílnou součástí každé demoliční zakázky.

Jak je toto příslušenství náročné na údržbu?

Pokud máte šikovného strojníka, nejde na tom vlastně nic zničit. Samozřejmě si hlídáme opotřebení jednotlivých komponentů a je potřeba příslušenství pravidelně mazat pomocí klasických mazniček. Je k nim dobrý přístup a údržba je rychlá.

Řešili jste za tu dobu, co MB Crusher používáte, nějaký větší servis? Jak jste spokojeni s poprodejními službami výrobce?

Na drticí lopatě se opotřebovala deska a klínový řemen. Zpracováváme s lopatou desítky tisíc tun, takže jednoduše došlo k únavě materiálu. Byli jsme překvapeni operativním přístupem výrobce. Lopata sice chvíli hůře drtila, ale nemuseli jsme stroj ze zakázky odstavit. Do pěti pracovních dnů jsme tu pak měli z Itálie všechny komponenty k opravě. Dokonce poslali jednoduchý videonávod a opravu zvládli v pohodě naši strojníci. Celkový přístup obchodní zástupkyně pro Českou republiku je skvělý. Dokáže vše vysvětlit a dotahuje věci do konce.

Je práce s příslušenstvím MB Crusher pro strojníka v něčem specifická? Museli si na nové příslušenství dlouho zvykat?

Nemyslím si. Je to podobné jako u klasické lžíce. Ta adaptace na novou techniku probíhala rychle. Přijeli technici od výrobce, zaškolili naše hlavní strojníky, ukázali jim to a pak už stačilo pouze nastavit a připojit hydrauliku a samozřejmě odzkoušet.

Vzpomenete si na nějaké zajímavé referenční zakázky, kde jste používali příslušenství od MB Crusher?

Jak už jsem říkal, využíváme MB Crusher téměř na všech demolicích. Zajímavou zakázkou byla pro nás například demolice velkých šachet tady na Ostravsku nebo demolice kotelny pro společnost Veolia. Velké objemy drceného materiálu jsme měli také v Kopřivnici, kde se realizovala přestavba náměstí.

 

Nové

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové stroje lze nyní… celý příspěvek