Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.5. – svátek slaví Ivo

Nová minirýpadla Cat 304 a 305 CR dostala technologii Cat Grade

Zveřejněno: 2. 2. 2022

Caterpillar uvádí na trh 4tunová a 5tunová minirýpadla Cat 304 a Cat 305 CR nové generace, u kterých, oproti jejich předchůdcům ze série E2, se zvýšil výkon hydraulického čerpadla a narostla hloubka kopání. Stroje mají také delší mazací intervaly a zesílené prvky na namáhaných součástech.

I přes užší rozchod pásů má Cat 304 výbornou stabilitu.

Obě minirýpadla jsou osazena přeplňovaným motorem Cat C1.7 Turbo, který splňuje emisní normy Stage V a má vyšší výkon než předchozí motor C2.4.

Ideální do stísněných prostor

Inovovaný model Cat 304 dostal nový kabát. Díky užšímu rozchodu pásů (1 700 mm, což je o 254 mm méně než u jeho předchůdce) se snížil poloměr otáčení, čímž se zlepšila manévrovatelnost v úzkých uličkách. Na poměry 4tunových rýpadel se tento model vyznačuje nadprůměrnou stabilitou a vysokým výkonem, který rovněž v porovnání s předchozím typem vzrostl. K tomuto modelu Cat 304 si zákazník může zvolit navíc doplňková protizávaží.

Kompaktní a výkonný Cat 305 CR

Také pětitunové minirýpadlo Cat 305 CR dostalo zmíněný nový motor, který dává téměř o 9 % vyšší výkon. Vylepšený hydraulický systém poskytuje vyšší vylamovací sílu lžice – 49,2 kN, takže stroj lze používat i v aplikacích s tvrdými horninami. Bagr nabízí také o 140 mm větší hloubku kopání, než tomu bylo u jeho předchůdce Cat 305 E2. Kompaktní poloměr otáčení snižuje boční převis. Nová přídavná protizávaží pomáhají optimalizovat stabilitu a výkon zdvihu ve stísněných prostorách.

Komfort a úspora provozních nákladů

Oba zmíněné modely minirýpadel Caterpillar mohou být nyní nově vybaveny také technologií Cat Grade, takže se dobře uplatní i při dokončovacích terénních pracích. Svahovací lopata se ovládá pomocí pravého joysticku, zatímco levý slouží pro ovládání pojezdu stroje.

Minirýpadlo Cat 305 CR s hydraulickým kladivem.
Minirýpadlo Cat 305 CR s hydraulickým kladivem.

V minirýpadlech je instalován tovární systém Cat Stick Steer, který strojníkovi umožňuje přepínat z konvenčního způsobu ovládání (páka/nožní pedál) na ovládání pomocí joysticku. Mini rýpadla Cat 304 a 305 CR mají dva pojezdové režimy a tempomat ve standardní výbavě.

Utěsněná kabina, která je společná pro většinu minirýpadel Caterpillar nové generace, je k dispozici s topením nebo klimatizací pro pohodlnou práci za každého počasí. Velké prosklené plochy kabiny a střešního okna umožňují dokonalý výhled na všechny strany, displej s možností pokročilé dotykové obrazovky poskytuje operátorovi intuitivní ovládání stroje a snadné sledování provozních hodnot bagru.o

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Caterpillar

1) Z podkladů Caterpillar.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek